fredag den 22. juli 2016

Den første uge i haven

...i sommerregn!

- I hvert fald meget af tiden!

Det første vi gjorde efter at have købt haven var faktisk at sove derude. Billedet herunder er fra den første aften i kolonihaven. Der er (næsten) ingen strøm i haven og kun koldt vand. Det eneste strøm der er, kommer fra en lille solcelle på gavlen af huset, som leverer strøm til et ventilationsanlæg. 
Den første aften i huset var det meget begrænset, hvad vi kunne lave udendørs, da der kom op til flere regnbyger. Det var dog meget hyggeligt alligevel.


Næste dag var manden på arbejde, men jeg har jo sommerferie! Det var dog meget begrænset, hvad jeg kunne lave, da der igen var mange byger.... ikke lige det fedeste vejr at købe have i.


Et par dage senere var jeg dog igen i haven, og der var der noget bedre vejr. Sommeren er et meget dårligt tidspunkt at flytte planter på, men da der er meget flerårigt ukrudt i mange af bedene og vi desuden ønsker planterne placeret andre steder i haven, lavede vi en hurtig aftale: Vi graver op og flytter det vi har lyst til i år. Overlever det er det godt, dør planterne er der ikke noget at gøre ved det. Det er lidt hårdt at sige sådan, men hvis vi vil hurtigt i gang med at gøre haven til "vores" og bruge den, sådan som vi drømmer om, så hjælper det ikke noget, at vi skal vente til efteråret - eller helt til foråret måske. Så er vi altså nødt til at komme i gang.
Men nu er det sagt: Sommeren er et dårligt tidspunkt at flytte langt størstedelen af planter på! Vi ved det godt, undskyld.

Vi startede med at luge et bed midt i haven fri for skvalderkål og flytte en hel masse jordbærplanter med lyserøde blomster samt en brombær af ukendt art.

Jeg har senere fundet ud af, at jordbærplanterne er prydjordbær, Fragaria "Pink", som sætter lyserøde blomster hele sommeren og kommer med små, velsmagene bær - de bliver!

Blommetræet i haven havde mange døde grene, så noget af det første vi gjorde var at klippe de døde grene af træet - og selvom man heller ikke må beskære frugttræer lige nu, så kom et par lavthængene grene altså også til at lade livet. Til gengæld så træet meget mere luftigt ud og vores udsigt over haven set fra huset blev bedre. Træet er stort, så det skal nok klare sig.

Vi ved ikke hvilke blommer træet kommer med, men der er masser af dem. Den tidligere ejer sagde, at det var røde blommer med et pigenavn, så indtil videre gætter vi på, at det er Victoria-blommer.

Ud over blommetræet er der også to kirsebærtræer af ukendt art. Det ene træ har store lyse røde kirsebær, som smager meget sødt. Det andet træ har knap så store, mørkerøde kirsebær, som smager mere surt. Uden at vide det, kunne det måske godt være en "Skyggemorel".

Ugen efter vi købte haven skulle der være have-eftersyn. Når man køber en kolonihave i en haveforening, er der et regelsæt som man skal overholde. en gang om måneden i sommerhalv-året er der have-vandring, hvor bestyrelsesmedlemmer ser efter at alle haverne overholder reglerne. Gør man ikke det, kan man få bøder. Her er reglerne ikke så strenge. Hækken skal være fri for ukrudt og græsplænen skal være slået. Derudover må haven ikke ligne et vildnis eller en losseplads....det er der næppe fare for, at vores kommer til. 

På billedet her ved siden af er manden ved at slå græs - desuden kan de to kirsebærtræer ses.

Da vi gik igang med at skære en pil helt ned - med henblik på senere fjernelse - dukkede der 3 bærbuske op. I haven er der ud over brombær og pyntejordbær også hindbær, 3 solbærbuske, 1 ribs og 1 stikkelsbær. Pludselig fandt vi endnu en stikkelsbær og 2 amerikanske blåbær!

Da jeg fik min sidste karakter (et 10-tal) skulle 
det fejres med noget godt at spise. Vi grillede ude i haven - og til dessert spiste vi friskplukkede hindbær fra haven - findes der noget bedre?!


Pludselig var der gået en uge - og vi havde allerede fået lavet en lille smule om i haven, grillet flere gange, sovet der og spist friskplukkede jordbær og hindbær...kirsebærrene og de andre bær var ikke helt modne endnu.

God sommer!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar